Rigójancsi


Rigó Jancsi romantikus történetét sok helyen leírták már, fele igaz, fele legenda, de tény, hogy a csupa csoki sütemény tradícionális magyar édességnek számít.
Rigó Jancsi neves nagykanizsai származású cigányprímás volt, Európa szerte fellépett, sokat játszott zenekarával többek között Londonban, Párizsban, Bécsben, - Amerikába is eljutott.

1896-ban 37 éves volt, Párizsban muzsikált egy étteremben. Itt vacsorázott egyszer Claire Ward, egy amerikai milliomos lánya, férjével, Caraman-Chimay belga herceggel. Jancsi nem volt egy férfiszépség, de erős kisugárzása volt, valamint olyan ördögien és érzelmesen-érzékien kezelte a vonót, hogy a hölgyeket rendre elvarázsolta. Claire beleszeretett a sármos prímásba. A szerelem olyan erősnek bizonyult, hogy elhagyta férjét és két gyermekét, és megszökött Rigó Jancsival. A hegedűs elhozta szerelmét Magyarországra, sőt édesanyjának is bemutatta. Szerelmük Európa szerte botrányt kavart, gyakran szerepeltek a lapokban szenzációként. A pár házasságot kötött, különböző európai városokban éltek. Valahányszor Budapestre látogattak, a Rémy szállóban vettek szállást. Állítólag itt kérte meg Jancsi cukrász barátját, készítsen a feleségének egy olyan süteményt, amely szimbolizálja kettőjüket. Más források szerint, egy élelmes pesti cukrász készítette a süteményt, s kihasználva az érdeklődést, Rigó Jancsiról nevezte el. Bárhogy is történt, a csokoládés-habos édesség gyorsan népszerűvé vált.
A szerelmes történetnek azonban rossz befejezést írt az élet. Miután a házaspár elköltött a 10 év alatt több millió dollárt, a szerelem is elmúlt. Claire feleségül ment egy olasz hotelportáshoz. Rigó Jancsi pedig elzüllött, lebujokban muzsikált, és koldusszegény lett. Állítólag 1927-ben halt meg.

Rigójancsi


Hozzávalók: 15 db 5x5 cm-es kockához

A tésztához:
5 tojás
150 g cukor
150 g finomliszt
25 g kakaó
2 evőkanál olaj
csipet só

A töltelékhez:
7-8 dl tejszín
150 g porcukor
1 vaníliás cukor
40 g kakaó
1 evőkanál zselatin
4-5 evőkanál víz

A mázhoz:
80 g csokoládé
1 evőkanál olaj
2 evőkanál sűrű baracklekvár
1-2 evőkanál rum

Elkészítés:

Az elkészítésről részletes fázisfotókat az angol nyelvű változatban találtok.



Először megsütöm a kakaós tésztát.
A sütőt 180 fokra előmelegítem. 30x25 cm-es nagy gáztepsibe sütőpapírt szabok és megolajozom.
Kimérem a lisztet, kakaót, teszek bele egy csipet sót és jól összekeverem. Egy másik tálba belemérem a cukrot, beleütöm a tojásokat egészben. A mixerrel addig keverem, míg fehér és nagyon habos lesz - kb. 5-7 perc. Először alacsonyabb fordulaton, majd maximumon. Ha már jó habos, akkor kanállal óvatosan beleforgatom a száraz hozzávalókat, végül az olajat is. A tepsibe öntöm, és elegyengetem, egy kissé a széleken magasabb legyen. 8-10 perc alatt 180 fokos sütőben megsütöm. Kiveszem, és hagyom kihűlni. Ekkor pontosan kétfelé vágom (megmérem). Lehúzom róluk a sütőpapírt. Az egyik felet visszateszem a tepsibe, a másik felet a simábbik aljával felfelé egy tálcára teszem - szórok alá egy kis porcukrot, hogy ne ragadjon.
Egy csészébe teszem a lekvárt, hozzáadom a rumot és összekeverem. Ezt a keveréket a lapra kenem - így eltömődnek a pórusok.

Elkészítem a mázat.

A csokit egy kistálkába tördelem, hozzáadom az olajat, és mikróban felolvasztom 2x15 másodperc alatt. Egy késsel jól összekeverem, és a lekvárral megkent lapra símítom. Hűtőbe teszem egy félórára. Ekkor már megdermedt, de nem kemény a máz, lehet szeletelni. A felső, mázas lapot 5x5 cm-es kockákra szabdalom.



Megcsinálom a krémet.

A zselatinra öntöm a vizet, elkeverem és 5 percig állni hagyom. A kakaót és a porcukrot összeszitálom.
A tejszínt előző nap behűtöm. Egy tálban kemény habot verek belőle, majd belecsorgatom a zselatint és elmixelem, és óvatosan hozzákeverem a kakós cukrot, de ezt már kanállal forgatom bele.
A krémet az alsó lapra öntöm, egyenletesen elsímítom habkártyával, majd a felső lap kockáit egyenként a tetejére sorakoztatom. A sütit hűtőbe teszem.
A kockák mentén szeletelem.
A rigójancsit elkészíthetjük tortának is.

22 megjegyzés:

  1. Olyan tokeletesen neznek ki ezek a szeletek! Soha nem sutottem meg Rigo Jancsit, valahogy feltem tole. Ugy gondoltam, egy ilyen klasszikus megsutesehez tobb tapasztalat kell. De a szeletelest igy megoldva sokkal egyszerubbnek tunik... Koszi!

    VálaszTörlés
  2. Jajajaj,ez a kedvencemmmmmmmmm!Elvettem belőle legalább hármat!:-)))

    VálaszTörlés
  3. Judith, igen, így könnyű szeletelni. Másképp nem is nagyon tudnám, mert a tejszínhabos krém nagyon könnyű, nem lehet a kést rányomni.

    Andi, küldenék szívesen. Nagyon finom lett, férjem és a gyerekek majdnem mind megették már, még kettő van.

    VálaszTörlés
  4. Na az talán elég lesz nekem!Éppenhogy:-))

    VálaszTörlés
  5. Anyáááááám,de szépek!!!!

    VálaszTörlés
  6. Igen, tényleg gyönyörűek!
    A romantikus történet vége tényleg szomorú, de ez a sütemény örök kedvenc!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép!! Még nem csináltam soha, csak a receptjét őrizgetem már jó régóta. Olyan szépre csináltad, tanítani kellene. :-))

    VálaszTörlés
  8. Egy cukrászremekmű!
    Gratulálok!:))

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm! Hízik ám a májam :D

    VálaszTörlés
  10. Nekem is a kedvencem, de még sosem álltam neki megsütni. A leírásod alapján meg fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  11. Gyönyörű, tökéletes!
    Rossz nézni...:))))
    Jobb lenne enni!

    VálaszTörlés
  12. Tényleg profi lett!!
    Tehát-kínzol minket:)))

    VálaszTörlés
  13. Csodálatos, Whise Lady! :)
    Gyönyörűek. Én is készülök rá már egy ideje, csak sosincs rá igazán alkalom - mármint hogy ne ketten eszegessük... :))

    VálaszTörlés
  14. Nagyon irigyellek ezekért a szépségekért!Van hozzá érzéked és türelmed!
    Nálam általában a rondadefinom variációk játszanak:((de azért mindig elfogynak :))

    VálaszTörlés
  15. Duende: nálunk édesszájú népek vannak, 3-4 nap alatt elfogy. A férjem mindjárt kettesével kérte. De persze itthon voltak a gyerekek, ezért készült 15 db. Nekem van egy pici 17 cm-es tortaformám is, arra az esetre, ha hárman vagyunk csak. A legtöbb sütit tortaalakban is meg lehet sütni, pl. ezt is. Féladagból ebben a pici formában sütök hétvégente, ha kevesen vagyunk.

    Szazala ne hidd, hogy bonyolult, nézd meg a fázisfotókat is, bárki el tudja ám készíteni.
    A ronda de finom az nálunk is előfordul.

    VálaszTörlés
  16. Szia!
    Elkészítettem,nagyon finom lett,köszönöm a remek receptet!
    Tortának szeretném majd megsütni,ha egész adagot készítek akkor a 26cm-es forma megfelelhet?Én így gondolom,de azért rákérdezek.
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  17. Örülök, hogy jól sikerült.
    Ez egy 22 cm-es formába való adag, a 26 cm-es nagynak tűnik. Ez az adag 25x15 cm tepsiben készült, az 375 cm2, a 26-os forma területe pedig 530 cm2, kb. másfélszeres. Persze, attól is függ, hogy milyen magasra szeretnéd.

    VálaszTörlés
  18. Mire leírtam én is arra jutottam,hogy valszeg majd dupla adaggal kell készítenem,kicsit túloztam a 26-os formával.
    Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
  19. Bocs, de nem nagyon értem az arányokat, a receptben azt írod, 30x24-es tepsiben készíted, itt meg azt, hogy 25x15-ösben... tortának szeretném megsütni, de nem tudom, miből számítsam át a mennyiségeket...

    VálaszTörlés
  20. @vakvarjú
    A nagy tepsiben sütöm a tésztát. Ezután félbevágom (nem lapjával!),a 30 cm-ből így lesz 15 cm. Az egyik fele lesz az alja, a másik a teteje. A felezett résznél alufóliafalat csinálok, így készül tovább féltepsiben.

    VálaszTörlés
  21. Hi! Thanks for this! I have the recipe by Gundel, but yours is equally good and easier to make! Turned out perfect, great treat for tomorrows guest after dinner!

    VálaszTörlés
  22. Csokis tortalap alappal csak a krémet kell elkészíteni, és kész lesz a RIGÓ JANCSI-torta!!!!!!!!!

    VálaszTörlés

@templatesyard