Pirított krumpli - roasted potatoes


Nagyon egyszerű és finom.

Pirított krumpli


Hozzávalók:
1 kg hámozott krumpli
1 dl olaj

esetleg fokhagyma

Elkészítés:
A hámozott krumplit két-három nagy, vastag szeletre, darabra vágom, felteszem főzni sós vízben. Mialatt fő egy tepsibe olajat öntök, és 220 fokos sütőben felforrósítom. 15 perc múlva leöntöm a krumpliról a vizet, fedőt teszek a lábosra, a fedőt lefogom a hüvelykujjammal és a lábost erős, határozott mozdulatokkal néhányszor megrázom. Így a krumplik külső főtt része kissé összeroncsolódik (ez fog majd ropogósra sülni). A felforrósodott olajba fektetem kanállal őket, megsózom és meglocsolom olajjal. Betolom a sütőbe. Amikor az alsó része megpirult, félidőben egyenként megfordítom és a másik felét is megpirítom. Kb. 20-30 perc a sütési idő (ez sütőfüggő lehet).
A piruló krumpli közé lehet dobni néhány gerezd hámozatlan, klopfolóval szétütött-nyomott fokhagymát is, akkor pikánsabb lesz.
Szórhatunk rá rozmaringot, ez is változatossá teszi az ízét, más fűszerek is szóba jöhetnek.

1 megjegyzés:

@templatesyard